Een bril, contactlenzen of laserchirurgie – wat is het beste voor u?
Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft een oogafwijking. Dit is tegenwoordig echter gemakkelijk te verhelpen, omdat er een geschikte oplossing voor vrijwel alle oogafwijkingen bestaat.
Het oog is ons belangrijkste zintuig. De geneeskunde heeft nog geen manier gevonden om de natuurlijke achteruitgang van het gezichtsvermogen te voorkomen. Maar met een bril, contactlenzen of laserchirurgie kan bijna iedereen scherp zien. Lees alles over de voor- en nadelen van een bril, laserchirurgie en contactlenzen.
Medische en technologische vooruitgang maakt het mogelijk: vandaag de dag kan een opticien of oogarts bijna iedereen met een oogafwijking helpen. Een bril, contactlenzen en laserchirurgie zijn verschillende mogelijkheden om een scherper zicht te bereiken. Elk van deze opties voor het corrigeren van een oogafwijking heeft voor- en nadelen. Met behulp van de onderstaande informatie kunt u beslissen wat voor u de beste oplossing is:
Bril – de klassieker voor elke gelegenheid, die al sinds de 13e eeuw in gebruik is
Een bril is het gebruikelijkste en effectiefste middel om een oogafwijking te corrigeren. Moderne, individueel aangepaste brillen zijn beschikbaar voor elke gelegenheid en elke behoefte.
Voordelen:
Een bril is eenvoudig te dragen en dankzij moderne monturen en brillenglazen zeer comfortabel. De kunststof brillenglazen met een hoge refractie die tegenwoordig worden gebruikt, reduceren ook het gewicht van brillenglazen met een hoge sterkte aanzienlijk. Moderne multifocale brillenglazen zorgen ervoor dat de drager vanaf alle afstanden perfect kan zien. Antireflectie-brillenglazen voorkomen vervelende lichtreflecties, terwijl meekleurende brillenglazen ((ook bekend als fotochrome brillenglazen) donkerder worden als ze aan ultraviolet licht worden blootgesteld. Een bril helpt ook uw ogen te beschermen tegen vuil, stof en insecten. Er zijn ideale brillen voor iedere gelegenheid, onder andere ook computerbrillen voor mensen die veel tijd achter computers of tablet-pc's doorbrengen, met andere woorden: mensen die primair op de nabije en middellange afstand scherp willen kunnen zien. Deze brillen kunnen naar wens worden aangepast. Hetzelfde geldt voor actieve toepassingen, zoals sport en vrijetijdsactiviteiten. Speciale ontwerp- en productietechnologie maakt het mogelijk om brillenglazen op uw sterkte te produceren, die in zeer sterk gebogen monturen passen. Bijzondere, innovatieve coatings maken zelfs van kunststof glazen, die van nature kwetsbaar zijn, robuuste hulpmiddelen voor exact zicht.
Nadelen:
Een bril met een hoge sterkte kan oncomfortabel zijn door de dikte en het gewicht. Als u van de koude buitenlucht naar een verwarmde ruimte gaat, kan de bril beslaan. Soms kan een bril onhandig zijn, bijvoorbeeld als u bij het televisie kijken of lezen op uw zij ligt. Bovendien leidt de geometrie van bepaalde brillenglazen ertoe dat sommige gedeelten onscherp lijken, een fenomeen dat afhankelijk van de kwaliteit in meerdere of mindere mate aanwezig is.
Contactlenzen – wegwerplenzen of op maat gemaakte contactlenzen
De kleine en vrijwel onzichtbare kunststof contactlenzen zijn het eerste alternatief voor een bril. Moderne contactlenzen, en vooral op maat gemaakte, kunnen vrijwel alle soorten oogafwijkingen nauwkeurig corrigeren. Er zijn contactlenzen voor bijziendheid en voor verziendheid. De technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat er ook contactlenzen verkrijgbaar zijn voor ouderdomsverziendheid; deze werken op het oog als multifocale brillenglazen en worden multifocale contactlenzen genoemd.
Voordelen:
Contactlenzen veroorzaken slechts een geringe vergroting of verkleining van het beeld. Het zicht naar opzij is ook scherp en wordt niet, zoals bij sommige brillen, gehinderd door de rand van het montuur. Contactlenzen beslaan niet, wat van groot belang kan zijn voor bepaalde beroepsgroepen – bijvoorbeeld zeelieden, koks, acteurs en atleten. Tevens kunnen verschillende oogafwijkingen eenvoudig afzonderlijk voor het linker- en het rechteroog worden gecorrigeerd.
Nadelen:
Er is een bepaalde mate van handigheid vereist om de contactlenzen in te doen. Als de lenzen te lang worden gedragen, kan de zuurstoftoevoer naar het oog worden verstoord. Vraag bij aankoop uw opticien of de zuurstofdoorlatendheid van de contactlenzen goed is. Mensen die last hebben van droge ogen kunnen beter harde contactlenzen gebruiken. In het algemeen varieert het sterk van individu tot individu hoe goed de lenzen worden verdragen: sommige mensen zijn er snel aan gewend, andere hebben meer tijd nodig. Contactlenzen vereisen meer onderhoud dan een bril, en dit is uitermate belangrijk omdat onzorgvuldig onderhoud en vervuiling tot infecties kan leiden. Met multifocale contactlenzen hebben sommige mensen er moeite mee om tussen de verre en nabije afstand om te schakelen, of zij hebben meer tijd nodig om aan de lenzen gewend te raken.
Laserchirurgie – kleine ingreep, groot effect
Laserchirurgie voor het corrigeren van een oogafwijking is al ongeveer 20 jaar mogelijk. Er is een scala aan ingrepen, zoals bijvoorbeeld Femto-LASIK, LASIK (laser in situ keratomileusis), LASEK (laser-assisted subepithelial keratectomy) en PRK (photorefractive keratectomy), alsmede de minimaal-invasieve ReLEx smile behandelingsmethode. De arts bepaalt voor welke methode de patiënt in aanmerking komt. Femto-LASIK is de bekendste en meest geavanceerde methode. Met behulp van een femtosecond-laser wordt een dun flapje van het hoornvlies gesneden, dat vervolgens opzij wordt geklapt. Vervolgens verwijdert de excimerlaser het vereiste weefsel om de desbetreffende oogafwijking te corrigeren. Dit gebeurt allemaal binnen enkele seconden. In het geval van bijziendheid is het hoornvlies platter; bij verziendheid is het steiler. Zodra deze procedure is voltooid, wordt het flapje weer teruggelegd. De patiënt kan al snel na de ingreep scherp zien. De belangrijkste vereiste voor een geslaagde ingreep is dat de arts bepaalt of het überhaupt mogelijk is om laserchirurgie toe te passen. De procedure kan vervolgens poliklinisch worden uitgevoerd en neemt slechts een paar minuten in beslag.
De nieuwe ReLEx™ smile behandelingsmethode van Carl Zeiss Meditec revolutioneert de laserbehandeling
Van alle andere methoden is de nieuwe ReLEx smile behandelingsmethode van Carl Zeiss Meditec de eerste methode waarbij oogafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd zonder dat het hoornvliesflapje hoeft te worden omgeklapt. Dit betekent dat de ingreep aanzienlijk minder invasief is voor het oog. Er wordt een laser gebruikt binnen het intacte hoornvlies, om een dun stukje weefsel te creëren in de vorm van een lens, dat vervolgens onder het hoornvlies vandaan wordt gehaald door een opening van minder dan vier millimeter. Dit leidt tot een incisiegebied in de bovenste lagen van het hoornvlies, dat 80 procent kleiner is dan vroeger (bij LASIK), en tot een kortere ingreep.
Voordelen:
Na de operatie heeft u geen bril meer nodig. Moderne laseringrepen kunnen zelfs ouderdomsverziendheid corrigeren. Laserchirurgie kan een goede oplossing zijn voor mensen met oogafwijkingen die niet aan een bril kunnen wennen of contactlenzen niet verdragen. Het sterktebereik waarbinnen oogafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd is afhankelijk van de toegepaste procedure. ReLEx smile kan bijvoorbeeld gewoonlijk bijziendheid tot maximaal min 10 dioptrie corrigeren. Andere vereisten: het oog moet volledig ontwikkeld zijn (in het algemeen moeten de patiënten ouder zijn dan 18 jaar), de mate van bijziendheid of verziendheid (met of zonder astigmatisme) mag in de afgelopen twee jaar niet zijn veranderd en het hoornvlies moet een bepaalde dikte hebben. Met een ervaren arts is dit een zeer risicoarme operatie.
Nadelen:
Laserchirurgie is een invasieve procedure die wordt uitgevoerd op een in principe gezond orgaan. Onder de mogelijke bijwerkingen en complicaties vallen droge ogen. Deze symptomen kunnen twaalf weken aanhouden. Ook als de ingreep geslaagd is, kan het zijn dat de oogafwijking niet volledig is gecorrigeerd en kan het dragen van een bril noodzakelijk blijven. Patiënten met auto-immuunziekten mogen net als de meeste diabetespatiënten geen laserchirurgie ondergaan, omdat deze ziekten schade aan het hoornvlies kunnen veroorzaken. Wees voorzichtig bij goedkope aanbiedingen uit het buitenland, omdat deze niet aan de eisen voldoen.
Multifocale implantlenzen – chirurgische hulp voor ouderdomsverziendheid
Een relatief nieuwe mogelijkheid om ouderdomsverziendheid en oogafwijkingen te corrigeren is de multifocale implantlens. Vroeger waren deze producten inflexibel en stijf, maar moderne modellen zijn extreem flexibel, vouwbaar en kunnen door een uiterst kleine incisie in het oog worden geplaatst. Deze procedure neemt ongeveer 10 minuten per oog in beslag en kan in het tijdsbestek van een paar dagen worden uitgevoerd. Dankzij de lokale verdoving is de ingreep geheel pijnloos. Tijdens de procedure wordt de multifocale lens in de capsulaire zak direct achter de pupil geplaatst, aan de iris vastgemaakt en zo op de plaats gehouden. Dankzij een nieuwe technologie is de structurering van de nabije, middellange en verre afstand geoptimaliseerd, zodat de scherpte in alle bereiken wordt verhoogd en het risico van schitteringen tot een minimum beperkt is.
Voordelen:
De nieuwe generatie multifocale lenzen wordt goed verdragen en veroorzaakt geen pijn of onaangenaam gevoel door een lichaamsvreemd voorwerp in het oog. De lenzen worden vooral geïmplanteerd bij personen die lijden aan ouderdomsstaar. Elk jaar ondergaan ongeveer 20 miljoen mensen ter wereld een staaroperatie. Klinische studies tonen aan dat 90 procent van de patiënten na de operatie geen visueel hulpmiddel meer nodig hebben. Het resultaat van de operatie houdt een heel leven aan en een vervolgprocedure is niet nodig, aangezien de refractiewaarde in het algemeen stabiel blijft. Patiënten kunnen al hun dagelijkse bezigheden uitoefenen en zelfs sporten.
Nadelen:
Patiënten die onder bepaalde pathologische veranderingen van het oog lijden zijn niet geschikt voor de ingreep. Als een patiënt deze vorm van oogziekte heeft, zal de mogelijkheid van een staaroperatie tijdens het adviesgesprek met de oogarts worden besproken.