Perfect zicht tijdens het fietsen: welke brillenglazen zijn de beste voor fietsers?
Snelheid, wisselende lichtomstandigheden en rondvliegende deeltjes in de lucht vormen specifieke uitdagingen bij het fietsen: hier vindt u advies van BETER ZIEN.
Of u nu professioneel aan wielrennen doet of fietsen voor u gewoon een hobby is, een goede sportbril is steeds essentieel voor uw veiligheid tijdens het fietsen. Hoge snelheden op verharde wegen of in de natuur, snel wisselende lichtomstandigheden van fel zonlicht tot flikkerend licht en schaduw, insecten en vuil of zandkorrels die in uw gezicht vliegen; dit alles maakt van een fietsbril een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor deze sport. BETER ZIEN vertelt u waar u op moet letten bij de aanschaf van een fietsbril en welke de mogelijkheden zijn bij het kiezen van brillenglazen.
Brillen voor fietsers moeten een echte all-round bescherming bieden voor de ogen, tegen schadelijke UV-straling, wind, insecten, stof – en zelfs tegen vuil en zandkorrels in de lucht. En ze moeten al deze functies vervullen zonder te hinderen: een fietsbril moet licht zijn, en de neuskussentjes en zijkanten moeten comfortabel onder een fietshelm passen. Bovendien is zicht met hoog contrast uitermate belangrijk bij het fietsen. De ogen moeten zich aanpassen aan voortdurend wisselende lichtomstandigheden en aan de speling van licht en schaduw. Bovendien moet een fietsbril afdoende bescherming bieden tegen schittering.
Glazen voor fietsbrillen
Naast een stevig en goed zittend gebogen montuur zijn ook de glazen erg belangrijk. Ze moeten bescherming bieden tegen UV-straling, wind en rondvliegende deeltjes in de lucht, en bovendien moeten ze de fietser perfect zicht geven bij fel zonlicht, in de schaduw en zelfs bij slecht weer. ZEISS Vision heeft een reeks brillenglazen gecreëerd die fietsers zowel perfect zicht als uitstekend visueel comfort bieden. De brillenglazen zijn specifiek ontworpen voor lichtomstandigheden die variëren van zwak licht tot heel fel licht.
1. Polariserende brillenglazen
Snel en veelvuldig wisselen tussen licht en schaduw vormt een belasting voor uw ogen. Voeg hier nog schitteringen en weerkaatsingen of achtergrondlicht aan toe, en het risico dat u bochten of veranderingen op de weg niet op tijd ziet neemt aanzienlijk toe. Hierdoor verliest u niet alleen tijd omdat u moet afremmen; het kan ook gevaarlijk zijn. Een bril – met of zonder glazen op sterkte – met polariserende brillenglazen biedt de ideale bescherming tegen schittering en helpt om weerkaatsingen door felverlichte, gladde oppervlakken weg te filteren. U kunt beter zien bij het fietsen en risico's eerder inschatten doordat u minder snel verblind wordt.
2. Gebogen brillenglazen
De kromming van het brilmontuur is erg belangrijk. Om uw ogen te beschermen moet de bril perfect op uw gezicht passen. Gezichtsscherpte in uw volledige gezichtsveld is cruciaal, vooral wanneer u visuele correctie nodig heeft. Mogelijke gevaren moeten ook vanuit randgebieden zichtbaar zijn. Veel fietsers dragen contactlenzen onder hun sportbril. Maar als stof of zandkorrels achter de bril en onder de contactlenzen terechtkomen, kan dit erg vervelend zijn. Vroeger veroorzaakte de sportieve, hoekige positie van gebogen brillenglazen vervelende aberraties in de rand, door de fysieke vorm van de glazen. Dankzij de speciale technologie die wordt toegepast bij het ontwerp en de productie van ZEISS sportbrillenglazen, kunnen we extreem scherp zicht garanderen, zelfs aan de rand van het brillenglas. Of u nu multifocale of unifocale brillenglazen nodig heeft – met een gekromde sportbril van ZEISS is slecht zicht niet langer een probleem, zelfs bij hogere sterktes.
De beste kleuren brillenglazen voor fietsers
Oranje en roze gekleurde glazen verbeteren de gezichtsscherpte en zijn sterk aanbevolen bij het fietsen. Ze zorgen voor het meest heldere gezichtsveld en zijn ideaal bij zwak of geen zonlicht. Dankzij het sterke kleurencontrast zijn deze kleuren bijzonder aanbevolen bij het fietsen op wegen. Door het verbeteren van uw reactietijd dragen deze glazen bij tot een betere sportprestatie en verhoogde veiligheid. Als er weinig of geen zonlicht is, is het uitermate belangrijk dat uw brillenglazen een kleur hebben die u helpt om zelfs de kleinste details snel en duidelijk te herkennen. Voor een fietsbril kiest u beter geen te donker gekleurde glazen, want tijdens het fietsen wisselt u vaak snel tussen erg zonnige stukken en schaduwgebieden – onder bomen of bruggen en in tunnels, bijvoorbeeld. Meekleurende brillenglazen raden we voor fietsers niet aan want, hoewel moderne meekleurende brillenglazen uitstekende prestaties leveren, ontkleuren ze niet snel genoeg voor de omstandigheden waarin u ze zal dragen.
Grijze brillenglazen, hoewel minder efficiënt, zijn ook aanbevolen. Ze reduceren schittering en geven kleuren levensecht weer. Ze bieden u het hele jaar door goed zicht, zelfs in fel zonlicht.
Doordat blauw licht dominant is in onze atmosfeer is ons vermogen om contrast te zien beperkt. Zo ziet bijvoorbeeld de grond er voor ons vlak uit, zelfs wanneer dit niet het geval is.Gele lenzen filteren meer van de golflengte van blauw licht weg, zodat we beter contrast zien. Deze kleur garandeert beter zicht voor fietsers bij minder licht, dus in donkerdere lichtomstandigheden met minder zonlicht.
Bij gemiddeld tot sterk zonlicht zijn blauwdempende brillenglazen (bijv. Skylet van ZEISS Vision) bijzonder nuttig. Deze verminderen het doorlaten van de golflengten van blauw licht en verhogen zo het contrast, terwijl kleuren neutraal worden weergegeven.
Vele sportbrillenglazen zijn ook verkrijgbaar in polariserende uitvoeringen. Een polariserend brillenglas elimineert de verticale trilling van licht die typisch ontstaat door verblindende lichtbronnen zoals een nat wegdek na een regenbui.
Brillenglascoatings en materialen voor fietsbrillen
Uw fietsbril zal veel moeten doorstaan. Nadat u een ritje hebt gemaakt zullen er op uw fietsbril meer stof, vuil en insecten zitten dan op gelijk welke andere soort sportbril. Investeer in een goede CleanCoat-laag om de brillenglazen makkelijk te kunnen schoonmaken. Een waterafstotende brillenglascoating zorgt ervoor dat transpiratievocht, regen en andere residu's er gewoon afdruppelen. Een goede ontspiegelingslaag – vooral op de achterkant van het brillenglas – beperkt weerkaatsing, die behoorlijk storend en verwarrend kan zijn, tot een minimum.
En ten slotte is het ook erg belangrijk dat de brillenglazen van uw fietsbril extreem stevig en breukbestendig zijn.
Wat u niet mag vergeten:
- Denk goed na over wat u van uw fietsbril verwacht wanneer u de optiekzaak binnenstapt.
- Neem uw fietshelm mee voor het passen en let erop dat het gezichtsveld groot genoeg is voor u.
- Bieden de brillenglazen voldoende bescherming tegen de luchtstroom? In gespecialiseerde optiekzaken voor sportbrillen vindt u soms een ventilator die de wind nabootst of een racefiets, zodat u uw bril in realistische omstandigheden kunt passen.
- Kunt u de bril makkelijk op- en afzetten?
- Om de kleur te testen kunt u best op een zonnige dag naar de optiekzaak gaan.