Onze 10 beste tips voor sportbrillen
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sportbril? Ontdek hoe je je sportprestaties kunt verbeteren terwijl je tegelijk je ogen beschermt.
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten om het maximale uit je sportbril te halen, zoals de juiste kleur en een aansluitende, comfortabele pasvorm. Standaard sportbrillen voldoen in de meeste gevallen prima - maar voor bepaalde sporten of visuele beperkingen zijn individueel aangepaste brillenglazen een must, met name als contactlenzen geen optie zijn. Maar waar moet je op letten als je een sportbril aanschaft? En wat is het verschil met een normale bril? BETER ZICHT heeft 10 tips die je helpen de juiste aankoop te doen.
-
Hieronder hebben we de vijf beschermingsniveaus van sportbrillen overzichtelijk voor je samengevat
In het algemeen wordt bij sportbrillen onderscheid gemaakt tussen vijf categorieƫn op basis van de lichtdoorlaatbaarheid van het glas. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende brilopties en de geschiktheid van elke categorie voor specifieke omstandigheden.
Categorie 0
Helder of licht getint
Lichtabsorptie:
0 - 20 %Ideaal voor bescherming tegen insecten of de wind
Categorie 1
Licht tot middeldonker
Lichtabsorptie:
20 - 57 %Ideaal voor bewolkte dagen en een beetje zon; contrastverhogend
Categorie 2
Donker
Lichtabsorptie:
57 - 82 %Ideaal voor normaal zonlicht, bijv. in de zomer
Categorie 3
Zeer donker
Lichtabsorptie:
82 - 92 %Ideaal voor wintersport, voor in bergen of op het strand
Categorie 4
Extreem donker en/of met een reflecterende coating
Lichtabsorptie:
92 - 97 %Ideaal voor op een gletsjer, op het water of in de woestijn (maar niet geschikt voor (auto)rijden!)
-
Wat is het beste materiaal?
Het belangrijkste bij het kopen van een sportbril is dat je juiste materiaal kiest voor zowel de brillenglazen als het montuur. Ongevallen tijdens het sporten kan ernstig oogletsel veroorzaken, waar een sportbril je tegen kan beschermen. Hoewel het type sport bepaalt welk soort bril het beste voor je is, zijn de basisprincipes steeds hetzelfde.
Je bril moet zo duurzaam en licht mogelijk zijn en een aansluitende, comfortabele pasvorm hebben. Je brillenglazen moeten dusdanig dicht op je ogen zitten dat er geen strooilicht langskomt, maar natuurlijk moet het niet zo zijn dat je wimpers het glas raken. Het materiaal mag niet splinteren en moet zo duurzaam mogelijk zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de buigzaamheid en flexibiliteit. Deze eigenschappen verminderen het risico op verwondingen of letsel bijvoorbeeld bij een val, omdat de bril 'meegeeft' in plaats van te breken. Het kiezen van het juiste materiaal heeft ook invloed op het draagcomfort.
Want hoe lichter de bril, des te minder druk je voelt op je neus. Kies daarom voor een sportbril van kunststof: vergeleken met brillenglazen van glas zijn kunststofglazen 50 % lichter. En bovendien verlaag je daarmee de kans op letsel.
Opmerking: kies een montuur zonder onderdelen die je zouden kunnen verwonden, zoals van glas of metaal. Daarnaast is een harde coating voor je kunststof glazen altijd een goed idee; zo zijn ze beschermd tegen krassen.
-
Welke kleuren zijn verkrijgbaar?
Kleuren verminderen niet alleen de intensiteit van het licht, maar veranderen door hun kleureigenschappen ook de spectrale samenstelling. De gevoeligheid voor een kleur verschilt van persoon tot persoon en ieder van ons ziet kleurtinten op een andere manier. Het selecteren van de juiste kleur is dus een zeer persoonlijke keuze en niet elke brildrager voelt zich comfortabel met elke tint. Neem de tijd bij het kiezen van een kleur en probeer bij je opticien verschillende opties uit.
Welke kleurtint je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat deze niet te donker is. De intensiteit en kleur moeten passen bij het type sport en de verwachte felheid van het licht. De verschillende beschermingsniveaus zijn een goeie richtlijn (zie 1//). Bij het skiĆ«n of watersporten is de zon doorgaans feller dan bij veel andere buitenactiviteiten. Daarom moet de kleur van de sportbril voor die toepassingen iets donkerder zijn. Een extra spiegelcoating wordt ook aangeraden. Liefhebbers van watersporten en vissers hebben mogelijk baat bij een polarisatiefilter in het brillenglas. De speciale coating vermindert storende lichtreflecties, bijvoorbeeld als zonlicht wordt weerspiegeld door een nat wegdek, sneeuw, water of metalen oppervlakken. Het resultaat: minder hinderlijke reflecties op het brillenglas zodat je geniet van bijzonder helder, comfortabel zicht ā zelfs bij fel zonlicht. Een speciale tint zoals ZEISS Skylet kan voor extra visueel comfort zorgen: het zonneglas verbetert de contrast- en kleurwaarneming. En dat is een absolute must bij uitdagende visuele situaties zoals in de bergen of op het water.
-
Bij veel sporten heb je extra uitrusting nodig, zoals een helm. Geldt dat ook voor jouw sport? Breng dan je uitrusting mee bij je bezoek aan de opticien. Zo kan je opticien precies bepalen wat je nodig hebt. Ook de houding van de drager is erg belangrijk voor het brillenglasdesign en de pasvorm van de bril. Een suboptimaal doorkijkpunt kan ervoor zorgen dat je geen geweldig zicht ervaart met je nieuwe bril. Schutters, golfers, jagers en boogschutters kunnen hun bril het beste op locatie passen, bijvoorbeeld op de schiet- of golfbaan. Vervolgens kunnen ze in de winkel van de opticien de laatste aanpassingen laten doen.
Opmerking: multifocale glazen, die ook wel varifocale glazen genoemd worden, zijn een goede keuze voor de meeste sporten, waaronder fietsen en zweefvliegen. Maar voor golf zijn niet geschikt. Multifocale glazen worden afgesteld voor de optimale werking in Ć©Ć©n bepaalde houding. Bij golf daarentegen is het belangrijk om naar verschillende punten te kijken bij de voorbereiding op de perfecte swing; hierbij beweegt je hoofd en verandert je houding.
-
Je brillenglazen beschermen
Een sportbril loopt meer kans om beschadigd te raken dan een normale bril met corrigerende brillenglazen omdat je zo actief bent bij het dragen ervan. Een sportbril wordt aan verschillende omgevingsomstandigheden blootgesteld en moet tegen een stootje kunnen ā dit betekent dat het materiaal regelmatig op de proef wordt gesteld. Een geschikte coating die de glazen tegen krassen beschermt is dan ook een must voor een goede sportbril. En onthou: bekraste brillenglazen moet je meteen vervangen ā het beste is daarom om die krassen Ć¼berhaupt te voorkomen. Een harde coating zoals ZEISS DuraVision Platinum beschermt je glazen niet alleen tegen beschadigingen, maar is ook vuil- en waterafstotend. Dat maakt de dagelijkse verzorging van je bril makkelijker; je brillenglazen blijven langer vrij van vuil en zijn een stuk eenvoudiger te reinigen. Een andere must-have: 100 % UV-bescherming tegen UVA- en UVB-straling. De meeste (zonne)glazen geven aan dat ze UV-bescherming bieden, maar helaas blijken ze niet allemaal aan die belofte te voldoen. Je opticien kan controleren hoe betrouwbaar de UV-bescherming van je zonneglazen daadwerkelijk is. Dat probleem zul je niet tegenkomen met kwaliteitsproducten (zoals producten van ZEISS). Vraag je opticien naar de passende oplossingen voor jou ā deze zal je graag adviseren.
-
Een bril die beslaat kan je prestaties verminderen en werkt tijdens een wedstrijd of race al snel in je nadeel. Zorg er altijd voor dat je een sportbril kiest met effectieve luchtcirculatie. Dat voorkomt dat je glazen beslaan. Een speciale coating kan er ook voor zorgen dat je brillenglazen langer helder blijven.
-
Een gecurvde bril is onmisbaar: deze biedt effectieve allround bescherming tegen vuil, zonlicht en kleine stofdeeltjes in de lucht. Bovendien geniet je van haarscherp zicht, zelfs aan de randen van je blikveld.
Maar let op: ondanks de aansluitende vorm moeten je eigen visuele beperkingen perfect gecorrigeerd worden om vervormingen in het zicht te voorkomen. Ook bij een grote diameter van het glas en een sterke kromming van het montuur moeten de glazen van je sportbril vlak en stabiel zijn (bijv. dankzij ZEISS Cosmetic EdgeĀ®).
-
Om ervoor te zorgen dat je lang van je sportbril kan genieten, zijn er een paar basisregels om in gedachten te houden. Net als bij elke andere bril is het voor sportbrillen niet goed om lang blootgesteld te worden aan extreme warmte. Hoge temperaturen en temperatuurschommelingen kunnen het montuur en de coating beschadigen. Daarom raden wij aan om je sportbril altijd in een hoesje te bewaren als je hem niet gebruikt. En laat hem op een warme, zonnige dag niet in de auto liggen.
Het komt hierop neer: hoe voorzichtiger je bent, hoe langer je plezier hebt van je sportbril. Gebruik de passende accessoires ā die maken het reinigen gemakkelijker en zorgen ervoor dat je nieuwe bril jarenlang meegaat!
-
Het is niet altijd nodig om een sportbril te kopen die je naast je dagelijkse bril draagt. Voor skiĆ«n en watersport kunnen bijvoorbeeld daglenzen en een sportbril op sterkte een handig alternatief zijn. Wist je dat je met contactlenzen zelfs kunt zwemmen? Het vacuĆ¼m zorgt ervoor dat ze goed op je ogen blijven zitten. Enige voorzichtigheid is daarbij wel geboden ā contactlenzen bieden geen volledige bescherming tegen UV-straling, omdat ze slechts een deel van het oog bedekken. Daarom moeten dragers van contactlenzen altijd een goede zonnebril met UVA- en UVB-bescherming bij de hand hebben.
-
Er zijn drie belangrijke eigenschappen die het draagcomfort van contactlenzen beĆÆnvloeden: de kwaliteit van de lens, professionele aanmeting en goede lensverzorging met een hoogwaardig reinigingsmiddel. Welke contactlenzen je ook kiest, ze moeten door je contactlensspecialist aangemeten worden. Je contactlensspecialist zal je correctie en gezichtsscherpte bepalen, het hoornvliesoppervlak van je oog meten en de conditie van je traanvocht beoordelen om de ideale contactlenzen aan te kunnen bevelen.
Onthou: hygiƫne is voor alle lensdragers altijd cruciaal! Slechte hygiƫne of slechte verzorging kan leiden tot ooginfecties door ziektekiemen, virussen of bacteriƫn. Dat is niet alleen pijnlijk en slecht voor het draagcomfort, het kan ook je ogen blijvend beschadigen. Als het gaat om hygiƫne mogen contactlensdragers geen risico's nemen.
Heb je een speciale sportbril nodig? Of heb je een speciaal verzoek?
Je opticien zal je graag van dienst zijn als je een speciale sportbril nodig hebt of speciale visuele eisen hebt. Veel ZEISS opticiens zijn specialisten op het gebied van sportbrillen en jij kunt profiteren van hun expertise ā vraag het gewoon!