Wanneer is het nodig om uw ogen te beschermen tegen UV-straling?
Optimale UV-bescherming tijdens elk seizoen
Iedereen weet dat we onszelf moeten beschermen tegen felle zon. Maar wat veel mensen niet weten, is dat UV-licht ook aanwezig is als de zon achter de wolken zit. Ook op grijze, bewolkte dagen en in de schaduw is daarom een goede bescherming van de ogen tegen UV-straling cruciaal om schade te voorkomen. Maar wanneer moet u uw ogen beschermen tegen UV-licht en wat is de beste manier om dit te doen? Een overzicht van BETER ZIEN.
UV-bescherming zelfs bij bewolking
Als het gaat om UV-bescherming denken de meeste mensen in eerste instantie aan de zon. Maar UV-licht is er niet alleen als de zon schijnt: de intensiteit van UV-licht kan ook op een bewolkte dag heel hoog zijn. Of u nu in de herfst naar het café gaat, in de zomer naar een meer of in de winter gaat skiën, de schadelijke UV-straling kan zelfs bij grauw weer voor 95 procent door het wolkendek heen en schadelijk zijn voor uw ogen en huid.
Ook schaduw biedt geen volledige bescherming tegen UV-licht, aangezien 50 % van de UV-straling toch doorkomt via gereflecteerd en verstrooid licht.
Dat effect wordt versterkt bij bijvoorbeeld zwemmen in de zee, omdat het wateroppervlak een deel van het UV-licht weerkaatst. Daarom raden we u aan om uw ogen en huid in elke situatie te beschermen tegen de zon. Of het nu zonnig of bewolkt is. Dat betekent dat niet alleen brildragers, maar iedereen zou moeten zorgen dat de ogen goed beschermd zijn tegen UVA- en UVB-straling, door ofwel een goede zonnebril met volledige UV-bescherming of een heldere of getinte bril met volledige UV-bescherming. De heldere, getinte en de zonnebrilglazen van ZEISS bieden allemaal deze volledige bescherming tegen UVA- en UVB-straling tot 400 nm1, waarmee u zonder zorgen van de felle zon en van buitenactiviteiten kunt genieten. Alle heldere en getinte brillenglazen en zonnebrilglazen van ZEISS bevatten standaard dit UV-filter, waardoor u dit niet afzonderlijk hoeft bij te bestellen.
Wanneer is UV-straling het meest intens?
Er zijn verschillende soorten UV-stralen en elk soort heeft een andere invloed op het lichaam. De intensiteit verandert in de loop van de dag. Onze onbeschermde ogen worden vooral in de ochtend en middag het meest aan UV-straling blootgesteld, dus niet alleen rond het middaguur zoals vaak wordt aangenomen. Rond het middaguur staat de zon het hoogst en schijnt deze van boven op ons, dus niet in de ogen. Om schade van de huid en ogen te voorkomen, is een goede bescherming tegen UV-straling essentieel. U kunt uw huid tegen UV-straling beschermen met bijvoorbeeld kleding of met zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Uw ogen kunt u beschermen met een zonnebril of bril met UV-bescherming. UV-bescherming moet niet alleen in een zonnebril zitten: ook heldere brillenglazen zouden altijd een goede UV-bescherming moeten bieden. Een goede bril - zonnebril of gewone bril - biedt goede bescherming door de schadelijke straling volledig te absorberen. Deze "UV-bescherming" dient niet te worden verward met "bescherming tegen schittering". Het is dus van belang om een optimale bescherming te gebruiken tegen schittering en reflecterend licht én tegen schadelijke UV-straling, bij elk weertype en vooral bij felle zon.
De beste manier om uw ogen tegen UV-licht te beschermen
Wij raden het dragen van een zonnebril zonder UV-bescherming ten zeerste af - deze veroorzaken nog meer schade dan wanneer u helemaal geen zonnebril draagt omdat ze de illusie wekken dat uw ogen beschermd zijn. De hoeveelheid licht die door zo'n bril komt is verminderd, waardoor uw pupil verwijdt terwijl er geen UV-bescherming is. Daardoor komt het licht juist op een schadelijkere manier binnen dan zonder zonnebril. Als u twijfelt of uw bril of zonnebril wel een goede UV-bescherming biedt, dan helpt uw opticien u graag. De opticien kan nagaan of uw bril de volledige UV-bescherming tot 400 nm1 biedt en kan u adviseren over goede glazen met UV-bescherming. Ook kunt u advies krijgen over getinte brillenglazen of meekleurende glazen met UV-bescherming.
Belangrijkste kenmerken van een goede zonnebril: de beste bescherming krijgt u door glazen te kiezen die groot genoeg zijn om ook een groot gebied rondom uw ogen te bedekken
UV-bescherming voor baby's en kinderen
De meeste kinderen spelen het grootste deel van de zomer buiten in de zon. Maar vooral baby's en kleine kinderen hebben voortdurend bescherming nodig tegen UV-straling omdat hun lichaam daar extreem gevoelig op reageert. Dat geldt voor hun huid, maar vooral voor hun ogen. Ouders zouden er dus altijd op moeten letten dat hun kroost een goede, stevige zonnebril of gewone bril met UV-bescherming draagt naast de beschermende kleding en zonnebrandcrème. Een zonnebril op sterkte kan ook bij een kind worden aangemeten. Een tip: laat uw kind helpen bij het kiezen van hun zonnebril. Dit maakt de kans groter dat ze de zonnebril uit zichtzelf dragen.
Voor kinderen jonger dan één jaar wordt door experts geadviseerd om de ogen helemaal niet aan de zon bloot te stellen omdat het netvlies op deze leeftijd nog bijna geen bescherming heeft tegen UV-straling. Heeft u een kind van deze leeftijd, gebruik dan een grote hoed of een kinderwagen met een zonneluifel zodat de gevoelige ogen tenminste een beetje beschermd zijn. Maar zoals eerder uitgelegd, kan 50 % van de UV-straling dan alsnog de ogen bereiken. De hoeveelheid UV-straling die daadwerkelijk in de schaduw aanwezig is, hangt af van de hoeveelheid UV-straling die door het schaduwgevende object kan doordringen: een gebouw biedt bijvoorbeeld meer bescherming dan een goedkope parasol. Een zonnebril voor baby's of kinderen kan altijd extra bescherming bieden. En vergeet niet dat dit alles ook op een bewolkte dag van toepassing is. Ook bij een grauwe lucht zijn we omringd door schadelijk UV licht!
-
1
Veel gezondheidsautoriteiten en studies bevelen een uitgebreidere UV-bescherming aan, tot 400 nm. Hieronder bevinden zich de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Health Physics (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003