Gezondheid + Bescherming

Hoe u uw ogen gezond houdt

Ons belangrijkste zintuig moet worden beschermd en verzorgd. Op dit gebied zijn er vele overwegingen te maken.

16 oktober 2021
  • Hoe u uw ogen gezond houdt

Onze ogen worden voortdurend blootgesteld aan irriterende omgevingsstoffen - stof, UV-straling, vreemde deeltjes en nog veel meer. Het is dan ook van belang dat wij weten wat goed is voor onze ogen en wat onze ogen kan beschadigen. Om deze reden hebben wij voor u enkele handige tips bijeengebracht.

Onze ogen zijn het venster naar een wereld vol levendige kleuren. Dankzij onze ogen kunnen wij genieten van de glimlach van een kind, kunnen we ons laten fascineren door kunst en de onbeschrijflijke schoonheid van onze planeet aanschouwen. Als het gaat om grootte, betrouwbaarheid, optische prestatie, aanpassing aan wisselende lichtgesteldheden, energieverbruik en duurzaamheid doen onze ogen het beter dan zelfs de meest geavanceerde camera. Het spreekt daarom voor zich dat wij onze ogen heel veel zorg en aandacht moeten geven. Hieronder een overzicht van de belangrijkste zaken die beslist wel en beslist niet moeten worden gedaan:

Belangrijkste zaken die beslist wel en beslist niet moeten worden gedaan

1. Preventieve controles

Al vanaf de geboorte verdienen de ogen bijzondere zorg en aandacht. Dit geldt zeker voor baby's die te vroeg zijn geboren en voor kinderen, met een broertje of zusje dat lijdt aan strabismus of ametropie. Elk kind zou tussen de 6 en 12 maanden oud en opnieuw tussen de 30 en 42 maanden oud moeten worden nagekeken door een oftalmoloog. Bij kinderen die al vanaf jonge leeftijd een bril moeten dragen, zouden deze controles regelmatig moeten terugkeren.

Gebruikers van gemotoriseerde voertuigen moeten zich jaarlijks laten controleren op hun gezichtsscherpte, gezichtsveld, scotopisch zicht en kleurenzicht, maar ook op hun gevoeligheid voor fel licht.

Voor de meeste mensen is het van belang zich na 40-jarige leeftijd regelmatig te laten controleren op glaucoom; voor risicopatiƫnten geldt dit al vanaf het 20ste levensjaar. Bij voorkeur vinden deze controles om de twee jaar plaats. Vanaf 55-jarige leeftijd moet regelmatig worden gecontroleerd op maculae, idealiter eens per jaar, om vroegtijdig te kunnen vastellen of er sprake is van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD). Rokers of personen die veel tijd in de zon doorbrengen hebben hierop een verhoogd risico.

2. UV-bescherming

Iedereen die veel tijd in de zon doorbrengt zonder de juiste bescherming kan verbrand raken; dat weet iedereen tegenwoordig wel. Er is echter Ć©Ć©n ding dat veel mensen niet weten: het hoornvlies van uw oog kan ook door de zon verbrand raken, met als gevolg zogeheten "sneeuwblindheid of hoornvliesverbranding. Als dit gebeurt, blijven de uiteinden in het hoornvlies bloot liggen. Symptomen zijn onder meer ernstige pijn, extreme gevoeligheid voor licht evenals brandende, rode en waterige ogen. Soms kan het zelfs leiden tot verminderd gezichtsvermogen. Op de lange duur kan blootstelling aan UV leiden tot een verdikking van het bindvlies en blindstaar alsmede een verhoogd risico van maculadegeneratie. Het is daarom van belang om een zonnebril te dragen die het UV-licht optimaal filtert. Idealiter bieden zonnebrillen een minimale UVA/UVB-bescherming van UV 400. Dit biedt de garantie dat de zonnebril alle schadelijke lichtstralen in het ultraviolette bereik blokkeert. Tip: grote brillenglazen zijn beter dan kleine brillenglazen. Kleine brillenglazen laten via de bovenkant en zijkanten van het montuur licht door. Een zonnebril is absoluut onmisbaar als u in een cabrio rijdt, of tijdens het skaten of fietsen.

3. Frisse lucht

Frisse lucht is niet alleen goed voor de longen, hart en bloedvaten. Het hoornvlies van uw ogen haalt zijn zuurstof ook rechtstreeks uit de lucht. Waarom? Omdat het geen eigen zuurstoftoevoer heeft. Wie moet vertoeven in een rokerige of benauwde kamer, doet er goed aan zeer regelmatig zijn of haar ogen te ontlasten door even een frisse neus te halen. Bovendien moeten dragers van contactlenzen af en toe een "brildag" hebben om hun ogen een poosje te ontlasten.

4. Computer

Uit onderzoek is dan eindelijk onomstotelijk gebleken: langdurig en intensief gebruik van de pc en het staren naar het computerscherm drogen de ogen in sterke mate uit, omdat we veel minder vaak de ogen knipperen. Het is daarom van belang om de ogen regelmatig even een pauze van het scherm te gunnen. Kijk weg vanaf het scherm naar iets verderaf gelegen, doe af en toe uw ogen dicht en weer open en doe een bewuste inspanning om te knipperen. Oogyoga - lees onze tips voor visuele training ā€“ kan uw ogen ook ontspannen. Al die tips helpen bij de optimale verdeling van het beschermende vetlaagje op de ogen.

5. HygiĆØne

De ogen maken deel uit van ons lichaam. Zoveel is wel duidelijk. Maar dat betekent ook: zoveel mogelijk uw handen wassen voordat u uw ogen aanraakt of erin wrijft.

6. Cosmetica

Wie graag oogmake-up gebruikt, doet er goed aan alleen producten te gebruiken die zijn getest op allergieƫn en geen conserveringsmiddelen bevatten. Producten die de ogen irriteren doen dit doordat ze het beschermende vetlaagje op het hoornvlies afbreken. Vergeet voordat u gaat slapen niet mascara, inkt van een oogpotlood en oogschaduw van uw wimpers en oogleden te verwijderen.

7. OogcrĆØmes

Wie oogcrĆØmes gebruikt doet er goed aan zich eerst grondig te laten informeren. Deze producten mogen namelijk geen kruipoliĆ«n bevatten. KruipoliĆ«n kunnen de traanlaag verstoren en allergieĆ«n tot gevolg hebben. Vermijd het aanbrengen van gezichtscrĆØmes op de streek rond uw ogen.

8. Vreemde deeltjes

Vreemde deeltjes kunnen het gevoelige hoornvlies beschadigen en ontsteking veroorzaken aan de binnenkant van het oog. Maar wees voorzichtig: als een vreemd deeltje het hoornvlies doorboort, gaat dit gaatje vanzelf dicht. De schade is vanaf de buitenkant dan niet meer zichtbaar. Echter, wanneer u in deze gesteldheid in uw oog wrijft, kan dit leiden tot kleine laesies en afschuring. U moet dus beslist te rade gaan bij een ofthalmoloog. Zo nodig zal uw ofthalmoloog het vreemde deeltje verwijderen en u geneesmiddelen voorschrijven om de ontsteking en de pijn te bestrijden.

9. Chemische brandwonden

Chemische verbrandingen worden in de meeste gevallen door zuren of logen veroorzaakt, die zich bijvoorbeeld in kalk of huishoudelijke reinigingsmiddelen bevinden. Het bindvlies of hoornvlies van het oog kan direct beschadigd raken. Het oog moet onmiddellijk worden uitgespoeld, om de substanties uit het oog te wassen c.q. te verdunnen. Indien er geen steriele oogspoeloplossing beschikbaar is, spoelt u het beste met drink- of leidingwater. Vervolgens dient u onmiddellijk een oogarts te raadplegen!


Deel dit artikel