Gezondheid + Bescherming

Hoe desinfecteer ik mijn bril en hoe voorkom ik dat de glazen beslaan als ik een mondmasker draag?

2 september 2020
  • Hoe desinfecteer ik mijn bril?

Door de coronapandemie is de hele wereld zich bewust van het belang van handenwassen. Maar dat is niet de enige reden om hygiënisch te zijn. Voor alle schadelijke ziektekiemen geldt dat algemene hygiënische gewoonten nodig zijn tegen de verspreiding ervan. BETER ZIEN vertelt het hoe en waarom van het desinfecteren van een bril, smartphone en andere frequent aangeraakte voorwerpen, en geeft tips over het voorkomen dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt.

Ziektekiemen kunnen overal voorkomen, ook op veel oppervlakken in huis en op spullen die we dagelijks gebruiken. Dat is geen reden voor bezorgdheid, want de meeste zijn goed te bestrijden met een aantal eenvoudige hygiënische gewoonten.

Het is bewezen dat handen wassen een goede manier is om schoon te kunnen werken. Maar dat is niet de enige bewezen beschermingsmaatregel tegen de verspreiding van ziektekiemen. In huis moeten oppervlakken als deurklinken, lichtknoppen, kranen en werkbladen grondig worden gereinigd om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Andere dingen die soms over het hoofd worden gezien tijdens het schoonmaken en ontsmetten, zijn persoonlijke voorwerpen die we de hele dag gebruiken en aanraken. Die voorwerpen noemen we hier: vaak aangeraakte voorwerpen. Voorbeelden zijn:

  • Slimme apparaten (smart devices) (mobiele telefoon, tablet, smart watch) en computers (laptop, monitor, toetsenbord)
  • Brillen
  • Bankpassen
  • Autosleutels, portemonnees en handtassen

Waarom het belangrijk is om frequent aangeraakte voorwerpen te reinigen

Frequent aangeraakte voorwerpen kunnen besmet raken met ziektekiemen door direct contact met niet goed gewassen handen. Zelfs wanneer u uw handen wast of ontsmet nadat u in de openbare ruimte bent geweest, zoals in een winkel of in het openbaar vervoer, moet u daarna uw eigen frequent aangeraakte voorwerpen ontsmetten omdat u die kunt hebben aangeraakt en besmet voordat u uw handen waste.

Volgens fightbac.org, het is aangetoond dat frequent aangeraakte voorwerpen een rol spelen bij de overdracht van pathogenen (ziektekiemen), zowel via direct contact tussen het oppervlak en gezicht of lichaam, als indirect door besmetting via de handen die daarna contact maken met een deel van het lichaam, waaronder de neus en de ogen.1,2 Zo kan een infectie gemakkelijk binnenkomen (afhankelijk van het soort virus). Pathogenen zijn bacteriën, virussen of micro-organismen die een ziekte kunnen veroorzaken. Ze kunnen zich op een oppervlak bevinden als dat niet is schoongemaakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat virussen als hepatitis A en het Rotavirus wel 2 maanden of langer infectieus blijven op een oppervlak, terwijl virussen van de ademwegen slechts enkele uren tot dagen levensvatbaar blijven. Het coronavirus, (COVID-19) kan ook overleven op oppervlakken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) valt uit recent onderzoek af te leiden dat het virus tot 72 uur overleeft op plastic en roestvrij staal, minder dan 4 uur op koper en minder dan 24 uur op karton. De overlevingsduur hangt van een aantal factoren af (waaronder het soort oppervlak, de temperatuur en luchtvochtigheid van de omgeving).

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de bacteriële lading van bepaalde frequent aangeraakte voorwerpen. Die geven een goede indruk van de mate van besmetting van deze spullen:

Slimme apparaten (Smart devices)

Slimme apparaten (Smart devices)

We gebruiken onze telefoon allemaal de hele dag door. Uit een onderzoek van het wereldwijde tech-care bedrijf Asurion blijkt dat de gemiddelde Amerikaan dagelijks zijn of haar telefoon naar schatting 96 keer aanraakt.Dat betekent dat ziektekiemen veel kans krijgen om op uw smartphone te worden overgedragen.

Voor een onderzoek van de Duitse universiteit, Hochschule Furtwangen University, zijn 60 smartphones geanalyseerd op bacteriegroei. Daarvan bleken alle telefoons die niet gereinigd waren, in kleine concentraties, tekenen van bacteriële aanwezigheid te vertonen.4 Het onderzoek toont aan dat er op een ongereinigd touchscreen ongeveer 60 micro-organismen zitten. Het is wel belangrijk om te weten dat niet al die micro-organismen ook schadelijk of gevaarlijk zijn. Maar het onderzoek toont wel aan dat kleine hoeveelheden van potentieel gevaarlijke bacteriën, zoals Escherichia coli, ook op de touchscreens voorkomen. Zo'n 50 % van de bacteriën bleken potentiële pathogenen.

Als dat bij smartphones zo blijkt te zijn, is dat in principe hetzelfde voor smart watches, computerschermen, toetsenborden en laptops. Daarom is het belangrijk dat we onze hygiënische gewoonten uitbreiden naar slimme apparaten.

Brillen

Brillen

Volgens de American Academy of Ophthalmology kunnen bepaalde schadelijke pathogenen, waaronder het coronavirus, zich via de ogen, neus en mond verspreiden. Hoewel een bril of zonnebril geen volledige bescherming biedt tegen speekseldruppels die pathogenen kunnen bevatten, dienen de brillenglazen wel als een extra beschermlaag. Als u geneigd bent om uw ogen aan te raken of in uw ogen te wrijven, kan een bril dat voorkomen en dus de overdracht van ziektekiemen tussen handen en ogen verminderen.

Ondanks dat ze die extra beschermlaag bieden, bevinden brillen en zonnebrillen zich zelf wel in een blootgestelde positie en in nabij contact met uw huid, ogen, neus en mond. Daarnaast moet u uw bril met uw handen op- en afzetten, wat inhoudt dat hij frequent wordt aangeraakt.

In een onderzoek naar de bacteriële lading van gedragen brillen is het effect van verschillende poetsmethoden geanalyseerd. In dit onderzoek bleken alle onderzochte brillen besmet te zijn met bacteriën.3

Dat betekent dat u ervan uit kunt gaan dat uw montuur en glazen potentieel besmet zijn met ziektekiemen en dat u zeker geregeld uw bril moet desinfecteren met een brillenglasreiniger.

Bankpassen

Bankpassen

Bankbiljetten en bankpassen zijn ook frequent aangeraakte voorwerpen - en deze worden dagelijks tussen meerdere mensen uitgewisseld. Aangezien u zelf niet de enige bent die een pinautomaat of contant geld aanraakt, is het verstandig om uw handen te wassen of te ontsmetten na het gebruik van contant geld of een pinautomaat. Maak ok uw credit card of bankpas schoon als deze in een automaat of in de handen van winkelpersoneel is geweest.

Het is zelfs beter om deze voorwerpen te vermijden door contactloos te betalen met uw bankpas of smartphone.

Autosleutels, portemonnees en handtassen

Autosleutels, portemonnees en handtassen

Denk na over uw gewoonten als u naar een winkel of supermarkt gaat. Bij het afrekenen pakt u uw handtas en portemonnee zowel voor als na het betalen. Bij het betalen raakt u meestal contant geld of uw bankpas aan en een pinautomaat, wat ook door anderen wordt gebruikt. Als u daarna met de auto naar huis rijdt, raakt u uw autosleutels en stuur aan.

U raakt veel voorwerpen en oppervlakken aan, die u daarna allemaal het beste kunt ontsmetten als u ook uw handen wast.

De beste reinigingsmethoden voor frequent aangeraakte voorwerpen

Het goede nieuws is dat gewone zeep, handgel op basis van alcohol en de meeste huishoudelijke reinigers in het algemeen effectief genoeg zijn voor de reiniging van uw handen en uw leefomgeving.

Routineus schoonmaken is de beste manier om verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren. Reinig alle frequent aangeraakte oppervlakken en voorwerpen dagelijks en direct als ze zichtbaar vuil worden.

Digitale apparatuur is gemakkelijk schoon te maken met vochtige schoonmaakdoekjes die hiervoor speciaal worden gemaakt

Digitale apparatuur is gemakkelijk schoon te maken met vochtige schoonmaakdoekjes die hiervoor speciaal worden gemaakt
 

Het schoonmaken van uw slimme apparaten

Reinig uw slimme apparaten alleen met doekjes die daarvoor bedoeld zijn, zoals ZEISS brilreinigingsdoekjes. Deze sneldrogende, alcoholvrije wipes verwijderen vingerafdrukken en vuil van uw smartphone en andere apparaten. U moet uw slimme apparaat dagelijks schoonmaken, of vaker bij een hoger risico op blootstelling aan ziektekiemen. Kijk in de gebruikershandleiding van uw apparaat voordat u dit gaat doen.

Hieronder vertellen we hoe het scherm van een ipad, mobiele telefoon, smart watch en andere digitale apparaten is te reinigen:

  1. Haal het apparaat uit het hoesje.
  2. Haal het opgevouwen ZEISS brilreinigingsdoekje uit de verpakking en veeg stof en vuil voorzichtig weg van het scherm met het opgevouwen doekje.
  3. Vouw daarna het doekje open en begin het scherm en de achterkant van de telefoon, tablet of smart watch te reinigen met cirkelbewegingen. Zorg dat u het hele oppervlak rondom het apparaat goed reinigt.
  4. Er kan zich veel stof en vuil ophopen bij laadpoorten. Gebruik de doekjes om het oppervlak rond deze punten schoon te maken en gebruik vervolgens een kleine borstel of een droog wattenstaafje om voorzichtig vuil te verwijderen uit dit gebied.
  5. Vergeet niet om ook het hoesje, de cover of de sleeve te reinigen op een manier die past bij het materiaal. Voor de meeste hoesjes van kunststof of harde cases zijn warm water en zeep genoeg. Wacht tot het hoesje helemaal droog is voordat u de smartphone er weer in doet.
Een bril verzamelt veel huidschilfers, talg en vuil en moet dagelijks worden gereinigd.

Een bril verzamelt veel huidschilfers, talg en vuil en moet dagelijks worden gereinigd.
 

Goede hygiëne voor uw bril

Reinig en ontsmet een bril minimaal eens per dag en steeds als u in de openbare ruimte bent geweest. Als u in een kantoor met anderen werkt, probeer uw bril dan regelmatig te reinigen.

De beste manier om uw bril schoon te maken is met een brillenglasreiniger zoals een brillendoekje, een spray met brillenglasreiniger of een microvezeldoek. Uit recent onderzoek blijkt dat het schoonmaken van brillenglazen met een cellulose brillendoekje met alcoholhoudende of alcoholvrije brillenglasreiniger dominante bacteriën tot 99-100 % kan doen afnemen.5 Vochtige brillendoekjes zoals ZEISS brilreinigingsdoekjes kunnen optische oppervlakken effectief reinigen, inclusief gecoate brillenglazen. De vochtige alcoholvrije doekjes laten een streepvrij resultaat achter zonder risico op krassen.

Hoe u uw bril schoonmaakt:

  1. Maak met schone handen een zakje ZEISS brilreinigingsdoekjes open en neem het gevouwen doekje uit het zakje.
  2. Houd de bril ontspannen vast bij het montuur.
  3. Gebruik het opgevouwen doekje en veeg oppervlaktestof voorzichtig weg.
  4. Vouw het doekje open en reinig het brillenglas met circulaire bewegingen, totdat het helemaal schoon is.
  5. Berg uw bril op in een beschermende, stofvrije brillenkoker.

Schoonmaakmiddelen die u kunt gebruiken voor frequent aangeraakte voorwerpen

Item

Aanbevolen reinigingsproduct

Autosleutels

Vochtige huishouddoekjes of spray

Portemonnee, handtas of tas

Textiel kan in de wasmachine met andere was en wasmiddel. Leren items kunnen met een vochtige doek met zeep worden schoongemaakt. Kunstleer kan met alcoholhoudende doekjes worden schoongemaakt. (Kijk altijd eerst op het label van de producent)

Slimme apparaten zoals een mobiele telefoon, tablet, smart watch, laptop of computer

Smartphone reinigingsdoekjes

Brillen

Brilreinigingsdoekjes

Drinkflessen

In de vaatwasser of met de hand afwassen met afwasmiddel

Hoe u voorkomt dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt

Organisaties zoals de Centers for Disease Control raden aan om in openbare ruimten een mondmasker te dragen om de verspreiding van ziektekiemen en ziekten te vertragen. Maar als u een mondkapje met een bril draagt, kan dat ongemakkelijk en zelfs storend zijn. Bij het ademen of praten komt er warme lucht via de bovenrand van het kapje en beslaan de brillenglazen. Als u niet weet hoe u voorkomt dat uw bril beslaat met een mondkapje, moet u uw bril onnodig aanraken en verzetten. Hierdoor kan uw bril u juist besmetten. Gelukkig is er een oplossing en kunt u voorkomen dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt.

Hoe te voorkomen dat de glazen beslaat als u een masker draagt?

Allereerst moet u zorgen dat u een goed passend mondkapje heeft en dat u het op de goede manier draagt. Knijp de buigbare metalen strip met een schone hand op uw neus voordat u een openbare ruimte in gaat. Heeft u een zelfgemaakt stoffen mondkapje, gebruik dan een clipje voor boterhamzakjes om in het textiel te naaien waarmee u het kapje op uw neusbrug zet. Door een goed aansluitende bovenkant zal er minder lucht naar boven komen en ontstaat er minder condens op uw bril. Maar de beste manier om beslagen brillenglazen te voorkomen is een anti-condensspray of kit.

Hoe u voorkomt dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt, met de ZEISS Anti-Condens kit:
Hoe u voorkomt dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt, met de ZEISS Anti-Condens kit:

Hoe u voorkomt dat uw bril beslaat als u een mondkapje draagt, met de ZEISS Anti-Condens kit:

  1. Reinig uw brillenglazen met brillenglasreinigingsspray of een brilreinigingsdoekje om stof en vuil te verwijderen.
  2. Bevochtig de speciale anti-condensdoek door een of twee keer op de anti-condensspray te drukken.
  3. Wrijf beide kanten van uw glazen op met het doekje totdat het oppervlak gelijkmatig gecoat en helemaal droog is.
  4. Breng om de 72 uur een nieuwe anti-condenscoating aan voor de beste werking.

Deel dit artikel


  • 1

    Boone S.A., Gerba C.P. (2007). Significance of fomites in the spread of respiratory and enteric viral disease. Applied and Environmental Microbiology, 73(6): 1687-1696.

  • 2

    Stephens B., Azimi P., Thoemmes M.S., Heidarinejad M., Allen J.G., Gilbert J.A. (2019). Microbial exchange via fomites and implications for human health. Current Pollution Reports, 5:198-213.

  • 3

    Door Asurion gesponsorde enquête van marktonderzoeksbureau Solidea Solutions uitgevoerd op 18-20 augustus 2019 onder 1998 Amerikaanse smartphone-gebruikers, vergeleken met een door Asurion gesponsorde enquête uitgevoerd door marktonderzoeksbureau OnePoll van 11-19 september 2017 onder 2000 Amerikaanse volwassenen met een smartphone.

  • 4

    Egert, Markus & Späth, Kerstin & Weik, Karoline & Kunzelmann, Heike & Horn, Christian & Kohl, Matthias & Blessing, Frithjof. (2014). Bacteria on smartphone touchscreens in a German university setting and evaluation of two popular cleaning methods using commercially available cleaning products. Folia microbiologica. 60. 10.1007/s12223-014-0350-2.

  • 5

    Birgit Fritz, Anne Jenner, Siegfried Wahl, Christian Lappe, Achim Zehender, Christian Horn, Frithjof Blessing, Matthias Kohl, Focke Ziemssen, Markus Egert. (2018). A view to a kill? – Ambient bacterial load of frames and lenses of spectacles and evaluation of different cleaning methods. PLoS ONE 13(11): e0207238. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207238