De beste bescherming voor uw ogen
Breekbaar en totaal onvervangbaar: onze ogen zijn kwetsbaar voor letsel met rampzalige gevolgen
Letsel kan optreden in een oogwenk: op het werk, tijdens sporten of in de vrije tijd. Onze ogen zijn te waardevol om onnodige gevaren te riskeren. Door uw ogen de nodige zorg te geven voorkomt u al veel ellende.
Een bekend Duits spreekwoord luidt: "Das kann ins Auge gehen". Letterlijk betekent dit: "Dat kan in je ogen komen", wat zoveel wil zeggen als: "Dat zou wel eens mis kunnen gaan". Het is een treffende beeldspraak: onze ogen worden blootgesteld aan vele risico's. Één ’van deze risico is afkomstig van de zon. De warme zonnestralen lokken ons naar buiten, ze strelen de zee en toveren een glimlach op ons gezicht. Maar de zon kan ook voor problemen zorgen. Ultraviolet licht, ook wel UV-licht genoemd, kan schadelijk zijn voor onze ogen.
Bescherming tegen de zon voor onze ogen
Zonlicht is de belangrijkste bron van UV-straling en kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor onze ogen. Het hoornvlies (fotokeratitis), de lenzen (cataracten, ook wel aangeduid als lensopaciteit) en het netvlies (solaire maculopathie, maculadegeneratie) lopen het meeste risico.
UV-B-licht (veroorzaakt verbranding van de huid en huidkanker) en UV-C-licht (de gevaarlijkste stralen, die vrijwel volledig worden tegengehouden door de ozonlaag).
Wat maar weinig mensen weten: ook ogen kunnen door de zon verbranden. Het hoornvlies en het bindvlies hebben het meeste te lijden. Het hoogste risico bestaat in situaties waar zonlicht sterk wordt teruggekaatst, bijvoorbeeld als er sneeuw ligt, of in de buurt van water.
Gelukkig kunt u met de juiste zonnebril uw ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Bij de aanschaf van een zonnebril moet u de volgende tips in gedachten houden:
- UV-bescherming: een zonnebril moet ten minste 99 % van de UV-stralen of licht met golflengten tot 400 nm absorberen.
- Geel filter: deze blokkeren alle blauwe licht. Hierdoor neemt het oog de omgeving waar in een geelachtige kleur. Voordeel: verhoogd contrast voor voorwerpen in de verte, vooral bij bewolking of sneeuw. Het meest geschikt voor skiërs, jagers, zeelieden en piloten.
- Polarisatiefilters: deze blokkeren verspreid licht. Verspreid licht kan bijvoorbeeld licht zijn dat vanaf het wateroppervlak of vanaf straatkeien wordt teruggekaatst. Bijzonder nuttig tijdens autorijden en vissen.
- Spiegelbrillenglazen: They reduce the quantity of light reaching the eye, but do not offer any safe protection from UV radiation.
- Bescherming aan de zijkant: zonnebrillen die de ogen beschermen tegen licht vanaf de zijkanten.
- Brillenglazen met gradiëntkleuren: donkerder kleur boven in het glas en lichtere kleur onderin. Deze zonnebril blokkeert schittering van bovenaf, maar maakt normaal zicht door de onderkant van het glas mogelijk. Ze zijn nuttig voor autobestuurders, maar niet aan te bevelen voor op het strand of in de sneeuw waar zowel van bovenaf als onderaf schittering kan optreden.
- Fotochrome brillenglazen: deze kleuren automatisch donker als het licht is en kleuren licht als het donker is. Dankzij nieuwe technologieën hoeft dit proces van licht en donker worden minder dan vijf minuten te duren, afhankelijk van de UV- en temperatuuromstandigheden.
Oogbescherming wordt ook vaak aanbevolen om medische redenen. Dit geldt primair voor personen die bijzonder kwetsbaar zijn voor UV-straling. Dit zijn onder meer:
- Personen met macula- en retinadegeneratie. Zij kunnen buiten het beste altijd een bril dragen met een goed UV-filter.
- Patiënten die onlangs een cataractoperatie hebben ondergaan. De ogen van deze patiënten zijn bijzonder gevoelig voor UV-licht omdat de lens van hun oog is vervangen door een kunststoflens (intraoculaire lens). Bij oudere modellen intra-oculaire lenzen zijn zonnenbrillen met 100 % UV-bescherming nodig, omdat deze lenzen zelf weinig bescherming bieden tegen UV-licht. Nieuwe intra-oculaire lenzen zijn inmiddels voorzien van UV-bescherming.
- Patiënten die bepaalde geneesmiddelen gebruiken. Geneesmiddelen voor psoriasis en actieve farmaceutische bestanddelen zoals tetracycline, doxycycline, allopurinol en fenothiazine zijn allemaal zogeheten "fotosensitieve geneesmiddelen". Deze verhogen de gevoeligheid van het oog voor UV-licht. Uw arts adviseert u over de juiste oogbescherming.
Oogbescherming op het werk
Oogebescherming op het werk is voor sommige werkzaamheden uitermate belangrijk. Risico's worden gevormd door onder meer:
- Stof, splinters, schaafsels of vloeistoffen die vrijkomen tijdens schuren, zandstralen, zagen, breeuwen en vijzelen; werkzaamheden met door poeder aangedreven gereedschap, vloeistofapparaten of stoomstraalontvetters;
- Corrosieve of prikkelende stoffen, bijvoorbeeld als er wordt gewerkt met zuur- en kalkoplossingen en bij het mengen en aanbrengen van kleefmiddelen en coatingmaterialen waarbij de coating door middel van spuiten wordt opgebracht;
- Verblindend licht of schadelijke straling, bijvoorbeeld tijdens het lassen en het werken met laser;
- Effect van hitte of vlammen;
- Laserstraling