Gezondheid + Bescherming

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe bril

Een bril voor dichtbij en veraf, een multifocale bril, een sportbril, een leesbril of een bril voor op het werk: wat moet u weten?

20 september 2022

Wat is er belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe bril? Wat moet u weten? Welke fouten kunt u voorkomen, en hoe kunt u nóg meer genieten van uw nieuwe bril? BETER ZIEN met uitgebreide checklist voor de aanschaf van een bril: voor brillen voor dichtbij en veraf, multifocale brillen, sportbrillen, leesbrillen of brillen voor op het werk.

  • Checklist voor de aanschaf van een nieuwe bril

Vóór de aanschaf van uw volgende bril Wat moet u weten omtrent de aanschaf van een bril?

Het belangrijkste bij de aanschaf van een nieuwe bril is het vinden van een opticien die voldoende tijd voor u neemt en u voorziet van gedetailleerde informatie en advies. Brillen zijn zeer persoonlijke, unieke items voor dagelijks gebruik die perfect afgestemd moeten zijn op u en uw levensstijl. Daarnaast zijn er veel verschillende factoren die invloed hebben op hoe goed u uiteindelijk met uw nieuwe bril zult zien. Daarom is een uitgebreid consult en een vraag-en-antwoordsessie met uw opticien erg belangrijk, net zoals een optimale refractie met professionele expertise en zonder tijdsdruk. Tijdens het refractieproces moet u zich ontspannen en op uw gemak voelen. Zo moeten oogtesten en refractie niet uitgevoerd worden wanneer u last heeft van migraine of hooikoorts met de bijbehorende oogirritatie. Fouten die tijdens het oogonderzoek en refractie gemaakt worden, kunnen in de afgewerkte bril niet meer gecorrigeerd worden. Dit kan leiden tot verminderd zichtcomfort en een zichtcorrectie die allesbehalve perfect is. In het ergste geval is intolerantie van de drager het gevolg. Neem dus alle tijd voor deze belangrijke stap, en dring erop aan dat ook uw opticien de tijd voor u neemt.

Wat voor bril u ook aanschaft, de volgende punten zijn van essentieel belang bij het bepalen van uw keuze:

  • Wat is het doel van het gebruik van de nieuwe bril?
  • Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk onder welke omstandigheden u de bril gaat dragen, zowel qua werk als privé.
  • Heeft u een aandoening die invloed op uw ogen kan hebben?
  • Wat vond u wel en niet prettig aan uw oude bril?
  • Welke brillenglascoatings zouden er geschikt kunnen zijn?

Het uitgangspunt is het bepalen van de juiste brillenglazen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat

  • het montuur wat u kiest niet alleen bij uw persoonlijke stijl moet passen, maar eveneens geschikt moet zijn voor uw behoeften qua zicht.
  • Ontdek welke brillenglasmaterialen en -eigenschappen voor u het beste zijn. Dit zal meer draagcomfort, een betere functionaliteit en cosmetische voordelen opleveren.
  • Vraag uw opticien naar verbeteringen aan brillenglazen zoals antireflectie-coatings, harde coatings, Clean-Coat, tinten en filters. Deze bieden extra functionaliteit en bescherming. Daardoor kan uw bril nog nauwkeuriger afgestemd worden op uw specifieke behoeften.

Waar moet u op letten bij het kiezen van uw montuur?

Naast de brillenglazen is het montuur ook heel belangrijk. Toch moet er bij het passen van verschillende monturen méér overwogen worden dan alleen uw uiterlijk. De pasvorm is ontzettend belangrijk voor langdurige draagbaarheid en comfort. Het montuur moet goed op uw gezicht passen - u mag geen druk op contactpunten voelen, zoals achter uw oren of op uw neus. De opticien moet de zijkanten aanpassen aan de vorm van uw gezicht zodat u geen druk op uw slapen voelt, zelfs niet wanneer u de bril langere tijd draagt. Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter de oren geven waardoor het gewicht van de bril niet volledig op uw neus rust. De algemene regel is dat uw bril perfect past wanneer u niet eens merkt dat u hem draagt.

Het montuur is optimaal gepositioneerd wanneer uw wenkbrauwen zich boven of direct achter de bovenrand van het montuur bevinden. Dit waarborgt het beste zicht, omdat het niet belemmerd wordt door de rand van het brillenglas of montuur. Kies de grootte van uw montuur zorgvuldig: de ideale afmeting wordt bepaald door de afstand tussen uw ogen en de grootte van uw oogkassen. Het montuur mag niet veel breder zijn dan uw gezicht en mag nooit uw jukbeenderen raken. Anders beslaan de brillenglazen en kunnen er drukpunten op uw gezicht ontstaan. Grotere monturen zijn trendy en bieden comfortabel zicht en prima draagbaarheid.

Tips voor het kiezen van de juiste brillenglazen voor u

  • Is dit uw eerste bril, vraag dan de opticien om gedetailleerde uitleg over de verschillende soorten brillenglazen. Voor hogere sterktes kan high-index materiaal de beste oplossing voor u zijn om het gewicht en de dikte van de brillenglazen te minimaliseren.
    Wanneer de brillenglazen bepaald zijn met behulp van het proefmontuur in de refractieruimte, neem dan rustig de tijd om een paar minuten door de gekozen brillenglazen te kijken, ermee door de kamer te lopen en misschien een tekst lezen op een normale leesafstand.

    Vooral als dit uw eerste bril is. Verbeteringen aan brillenglazen zoals antireflectie-coatings, harde coatings, Clean-Coat om het reinigen eenvoudiger te maken, etc. zijn ook belangrijke overwegingen. Uw opticien zal graag de opties met u bespreken. Het is met name van belang hoe u van plan bent uw bril te gaan gebruiken: voor dagelijks gebruik, als reservebril of alleen voor specifieke gelegenheden. Brillenglascoatings kunnen een heel specifieke rol spelen, bijvoorbeeld wanneer u dikwijls verblind wordt door de zon of door koplampen van tegemoetkomend verkeer. Misschien is een bril met meekleurende brillenglazen wel de beste oplossing voor u.

    Bent u al gewend aan het dragen van een bril, maak dan van de gelegenheid gebruik om met uw opticien te bespreken wat u goed beviel aan uw oude bril en wat niet. Kleine details kunnen hierbij van groot belang zijn, en maken het zicht met de bril aanzienlijk meer ontspannen en comfortabel. Brillenglastechnologie en coatingopties worden ook voortdurend verbeterd.

    1// Unifocale brillenglazen of leesbrillen

    Voor veel mensen is een leesbril de eerste bril. Algemeen gezien zijn er twee verschillende soorten: gewone leesbrillen met een standaard montuur en halve maan brillen, ofwel brillen met een half montuur. Met de halve maan bril ziet u door de brillenglazen door naar beneden te kijken en kunt u gewoon zien door over de brillenglazen heen te kijken. Voor beide varianten zijn de gebruikelijke leesafstand (dat wil zeggen de afstand tussen uw ogen en een boek of e-reader) en de afstand tussen uw ogen de belangrijke factoren bij het bepalen van de optimale sterkte van het brillenglas. Het kan nuttig zijn om vóór uw oogonderzoek thuis alvast wat aantekeningen te maken van alledaagse situaties, zoals: op welke afstand van mijn gezicht houd ik mijn mobiele telefoon of leesboek terwijl ik zit, en op welke afstand wanneer ik lig? Wat is de afstand tussen mijn ogen en het scherm van mijn laptop? Wist u bijvoorbeeld dat  u uw smartphone dicher bij uw ogen  houdt dan een boek tijdens het lezen? Deze waardevolle informatie helpt uw opticien de leesbril optimaal aan te passen aan uw gewoonten qua zicht.

  • Hoe gebruikelijk multifocale brillenglazen tegenwoordig ook zijn, het blijven kleine optische meesterwerken. Het doel is het creëren van een bril die u in staat stelt om te zien zoals uw zicht eerst was, zonder bril. Daarom moeten er meerdere zichtoplossingen in één enkel brillenglas geïntegreerd worden - naadloos en optimaal, om zo de beste interactie van uw ogen te garanderen. Dit is een optische uitdaging die grote deskundigheid, diepgaande wiskundige kennis en exacte kennis van iedere individuele brildrager vereist.

    2// Multifocale brillenglazen - glashelder, scherp zicht op alle afstanden

    Er wordt een speciale methode gebruikt om multifocale brillenglazen te vervaardigen. Bij het slijpen van het oppervlak van het brillenglas worden er verschillende functies in één en hetzelfde brillenglas geïntegreerd - voor dichtbij, veraf en overgangsgebieden. Bovendien moet een multifocaal brillenglas u niet alleen scherp zicht bieden wanneer u er recht doorheen kijkt, maar ook als u langs weerszijden of omhoog en omlaag kijkt. Al deze kleine oppervlakken moeten optimaal op elkaar afgestemd worden en zorgvuldig berekend zijn. Uw opticien kan dus veel verschillende kwaliteits- en maatwerkniveaus bieden waar u uit kunt kiezen. Vraag uw opticien om gedetailleerd advies zodat u heel snel aan uw nieuwe bril zult wennen en natuurlijk zicht kunt genieten.

    In de regel mag het montuur van een multifocale bril niet te klein zijn, omdat er anders onvoldoende ruimte is voor de verschillende zichtgebieden. Bovendien hoeft de opticien niet te wachten met het passen van uw multifocale brillenglazen totdat u de bril komt halen. Nauwkeurige centrering van de brillenglazen in het nieuwe montuur is essentieel. Een afwijking van slechts enkele millimeters kan al nek- en hoofdpijnklachten veroorzaken of kan optimaal gebruik van de multifocale brillenglazen belemmeren.

  • 3// Heldere perspectieven op het werk – brillen voor professionals

    Net als bij leesbrillen speelt de afstand tussen het brillenglas en het object dat bekeken wordt een belangrijke rol bij brillen die op de werkplek gebruikt worden. In deze context wordt dit de 'werkafstand' genoemd. Dus voordat u een bril voor op het werk aanschaft moet u eerst weten welke afstandsgebieden u nodig heeft: hoe ver zit ik normaal gezien van het scherm af? Op welke afstand houd ik objecten die verwerkt moeten worden in mijn hand?

    En dat is nog niet alles.  Vergadert u regelmatig met collega's of klanten en moet u gemakkelijk en comfortabel tussen scherpstellingen op verschillende afstanden kunnen switchen? Wat voldoet er beter aan mijn behoeften: brillenglazen van plastic of van glas?

    Vooral op het werk moet u in staat zijn goed en comfortabel te zien en u moet in staat zijn scherp te kunnen stellen op de gewenste afstand. Vertel uw opticien precies wat u nodig heeft, dan kunnen brillenglazen dat voor u waarmaken. Het kan, in sommige gevallen, raadzaam zijn om op uw werkplek een speciale bril te gebruiken in plaats van uw dagelijkse bril.

  • 4// Fietsen, skiën, etc. – Waarin zijn sportbrillen anders?

    Waar u precies uw nieuwe sportbril gaat dragen staat centraal bij het kiezen van de optimale bril: bij wat voor soort sport en in welke situaties gaat u de bril dragen? Zo moet bijvoorbeeld een fietsbril niet alleen goede UV-bescherming bieden, maar ook effectieve bescherming tegen de wind. Dat is mogelijk via de afmeting en kromming van het montuur. Brillen met polariserende brillenglazen bieden optimale bescherming tegen verblinding en zijn een uitstekende oplossing voor constante wisselingen tussen licht en schaduw.

    Om onaangename verrassingen te voorkomen, moeten alle sportliefhebbers die een helm dragen deze dan ook altijd meenemen naar de opticien. Daarentegen kan voor skiërs een tweede bril - die onder de skibril past - een goed alternatief voor contactlenzen zijn. In dit geval wordt een antistatische coating aanbevolen om beslaan te voorkomen. U kunt ook voor een op maat gemaakte skibril kiezen of een clip laten maken om erop te zetten.

Na uw aankoop - past uw bril echt perfect?

Eindelijk - u kunt uw nieuwe bril ophalen! Nu zal de opticien het volgende opnieuw controleren:

  • Hoe goed is uw zicht met de nieuwe bril?
  • Zijn de brillenglazen en het montuur optimaal afgesteld?
  • Zijn de speciale eigenschappen functioneel en correct (brillenglascoatings, kleur, etc.)?
  • Is bij multifocale brillenglazen de centrering perfect? Werken de afzonderlijke zichtgebieden voor u? Neem de tijd en loop enkele minuten door de ruimte met uw nieuwe multifocale bril.

Controleer ook of de brillenglazen stevig in het montuur bevestigd zijn. Moet de opticien nog iets aanpassen? Dit gaat ook op wanneer de randen van de brillenglazen te opvallend zichtbaar zijn vanaf de voorkant of als de bril te veel druk op uw neus of achter uw oren uitoefent.

De algemene regel is: overleg met uw opticien - hij of zij zal u graag helpen ... Mocht u later toch problemen ondervinden met uw bril, ga dan terug naar uw opticien. Vergeet niet: ook al vergt het misschien wat tijd om aan uw nieuwe bril te wennen, het moet in ieder geval goed aanvoelen en uw zicht moet steeds zo duidelijk mogelijk zijn!


Deel dit artikel