Gezondheid + Bescherming

Brillenglascoatings zouden in staat moeten zijn om alles te doen

BETER ZIEN interviewt de Product Manager voor DuraVision® Platinum, de meest robuuste brillenglascoating van ZEISS ooit.

16 oktober 2019
  • Brillenglascoatings zouden in staat moeten zijn om alles te doen

We gebruiken onze bril elke dag zonder nadenken, niet alleen over wat de bril optisch kan doen, maar ook over hoe stevig de bril moet zijn om weerstand te bieden aan de omstandigheden waaraan hij dagelijks wordt blootgesteld. En zo hoort het ook. Geen enkel ander optisch instrument wordt zo permanent blootgesteld aan mechanische belasting en milieufactoren als brillenglazen. Ontwikkelaars bij ZEISS werken aan de continue verbetering van de beschikbare afwerkingen en coatings van brillenglazen. BETER ZIEN vroeg René Stanke, de Product Manager voor DuraVision® Platinum waar het bij de afwerking van moderne brillenglazen om draait.

BETER ZIEN: Als men een bril laat aanpassen door een oogheelkundig opticien, wordt er normaal gesproken relatie weinig aandacht besteed aan de keuze van de afwerking van de glazen aan het einde van het consultatieproces. Vaak vertrouwt men op het advies van de opticien. De afwerking heeft echter een cruciale invloed op de levensduur van brillenglazen en op de visuele en reinigingseigenschappen ervan. Waarop moeten brildragers eigenlijk letten bij het kiezen van de coating?

René Stanke: Dat klopt. De afwerking van brillenglazen kan een verschil maken. Vandaag de dag kopen de meeste mensen kunststof brillenglazen, maar kunststof is sowieso niet zo hard, duurzaam of krasbestendig als minerale brillenglazen. Ik zou daarom zeker een harde coating aanbevelen om de glazen een langere levensduur te geven en om het oppervlak minder gevoelig te maken voor mechanische belastingen die krassen kunnen veroorzaken en zo kunnen leiden tot een verslechtering van het zicht.

Een antireflectiecoating van hoge kwaliteit zorgt er niet alleen voor dat brillenglazen er beter uitzien; ze beperkt ook vervelende weerspiegelingen door het brillenglas tot een minimum, bijvoorbeeld bij het autorijden 's nachts of bij het lezen in natuurlijk en kunstmatig licht.

Bovendien mag een goed brillenglas geen vuil, stof of pluisjes aantrekken en moet het eenvoudig te reinigen zijn. In de juiste combinatie kunnen moderne afwerkingen van het brillenglas een stevig voorwerp voor dagdagelijks gebruik maken. We kunnen alle brildragers alleen maar aanraden om bij hun opticien te vragen naar de precieze eigenschappen van een bepaalde brillenglascoating.

BETER ZIEN: ZEISS heeft nu een nieuwe, spectaculaire minerale afwerking gelanceerd - de DuraVision® Platinum. U was bij de ontwikkeling ervan betrokken. Wat is er zo speciaal aan DuraVision® Platinum? Wat is er nieuw aan?

René Stanke: Op basis van ons marktonderzoek hebben we het volledige assortiment coatings voor brillenglazen van ZEISS geoptimaliseerd. Het gaat vooral om de volgende vier producteigenschappen:

Ten eerste hebben we veel aandacht besteed aan de hardheid van het oppervlak van het brillenglas. We zijn er erg trots op dat we de eerste kunststof brillenglazen met anti-reflectiecoating hebben ontwikkeld die dezelfde of zelfs een betere hardheid hebben vergeleken met gelijkaardige minerale brillenglazen. Onze metingen tonen aan dat we met DuraVision® Platinum brillenglazen produceren die driemaal harder zijn dan vroegere types.

Ten tweede hebben we de prestaties van de anti-reflectiecoating aanzienlijk verbeterd. Ondanks de antireflectiecoating heeft elk brillenglas toch steeds zogenoemde residureflectie, d.w.z. licht dat teruggekaatst wordt door het brillenglas en daarom niet doorheen het brillenglas in het oog terechtkomt. De kwaliteit van antireflectiecoatings heeft er dus mee te maken hoe laag deze residureflectie kan worden gehouden. We zijn er in geslaagd om deze residureflectie met 20 % te verminderen in vergelijking met vroegere types brillenglazen.

Uiteraard wilden we daarbij ook de uitstekende, gepatenteerde antistatische eigenschappen van ZEISS-brillenglazen behouden, zodat de glazen niet snel vuil worden en beduidend minder stof en pluisjes aantrekken. Dit is producteigenschap nr. 3.

De vierde eigenschap is het uitzonderlijk eenvoudig te reinigen oppervlak van het brillenglas dat ontstaat dankzij onze water- en olie-afstotende toplaag. U kunt een brillenglas met DuraVision® Platinum-coating schoonmaken met behulp van onze ZEISS-reinigingsproducten of gewoon onder stromend lauw water; nadat u de achtergebleven waterdruppeltjes heeft weggeschud, hoeft u het glas alleen nog een beetje schoon te vegen met een microvezeldoekje.

BETER ZIEN: Hoe kunnen deze verbeteringen worden getest - vooral de verbeterde hardheid?

René Stanke: Nee, onze tests mogen zeker niet nagebootst worden. Ook al zijn moderne brillenglazen erg stevig en resistent, ze worden best met zorg behandeld. Na enige tijd kan een groot aantal kleine krasjes een brillenglas ondoorzichtig doen lijken wanneer men erdoor kijkt, en dit hindert het zicht en vermindert ook aanzienlijk de anti-reflectiecoating. Maak uw brillenglazen daarom niet schoon met kleding, tissues of gelijkaardige voorwerpen. Wij bevelen aan om stromend, lauw water of reinigingsspray van ZEISS en een microvezel-brillenreinigingsdoekje te gebruiken voor de dagelijkse reiniging van uw bril. Af en toe kunt u vochtige brillenreinigingsdoekjes van ZEISS gebruiken, die de coating niet aantasten. Nog een tip: laat uw bril niet in de auto liggen. De warmte die er vaak ontstaat kan uw bril beschadigen. Draag uw bril niet in de sauna en leg hem niet neer met de brillenglazen naar onderen. Zo verlengt u de levensduur van uw bril.

Ook al zijn moderne brillenglazen erg stevig en resistent, ze worden best met zorg behandeld.

René Stanke René Stanke, de Product Manager voor DuraVision® Platinum

BETER ZIEN: Het zou inderdaad echt jammer zijn als individueel aangepaste multifocale brillenglazen niet zo lang zouden meegaan als men verwacht.

René Stanke:  Precies. Helaas kan men schade zoals krassen niet uit kunststof lenzen wegpolijsten, en men kan het brillenglas ook geen nieuwe afwerking geven. Dit betekent dat het brillenglas in zulke gevallen permanent beschadigd is, en dat het volledige prestatievermogen enkel kan worden hersteld door een nieuw brillenglas te maken.

BETER ZIEN: Wat heeft persoonlijk het meest indruk op u gemaakt bij de ontwikkeling van de DuraVision® Platinum van ZEISS?

René Stanke:  Wat mij het meest is bijgebleven? Eigenlijk twee dingen. Ten eerste, het feit dat we een kunststof brillenglas met dezelfde of een betere hardheid vergeleken met een mineraal brillenglas hebben geproduceerd, en ten tweede het feit dat we de anti-reflectiewerking duidelijk hebben verbeterd.

Zo krijgen ZEISS brillenglazen op sterkte de nieuwe DuraVision® Platinum-afwerking:

  1. Om te beginnen wordt het gedeeltelijk afgewerkte kunststofproduct bewerkt zodat het de optische en draageigenschappen heeft die vereist zijn om de brildrager de beste visuele ervaring te geven. Dit wordt gedaan door draaien en frezen. Vervolgens wordt het kunststof brillenglas gepolijst om het een optimale doorzichtigheid te geven.
  2. Dan wordt de harde lak wordt in een dompelbad aangebracht en volledig uitgehard in een soort oven. Hierdoor krijgt het brillenglas een basishardheid en de lak zorgt voor een optimale verbinding tussen het basisbrillenglas en de antireflectiecoating.
  3. Het antireflectieproces met de afzonderlijke antireflectiecoatings begint dan in een coatingsysteem met hoog vacuüm. In totaal worden acht ultradunne lagen via nevelcoating aangebracht. Metaaloxiden en semimetaaloxiden worden afwisselend aangebracht op het minerale oppervlak van het brillenglas met harde coating.
  4. Tijdens dit proces worden hoogenergetische ionen, d.w.z. geladen deeltjes, "afgevuurd" op de brillenglazen door middel van een speciale methode. Deze ionen geven hun energie af wanneer ze het oppervlak raken.. Hierdoor worden de afzonderlijke lagen gecomprimeerd. Zo wordt de hardheid van de coating in zijn geheel verhoogd. In combinatie met de harde lak zorgt deze aangepaste coating voor de nodige robuustheid van de minerale coating van het brillenglas.
  5. Bovendien wordt de door ZEISS gepatenteerde antistatische laag aangebracht, en tenslotte de schone coatinglaag, die het brillenglas water- en olie-afstotend en eenvoudig te reinigen maakt.
  6. Na het dompelcoaten met de harde lak duurt de nevelcoating van de afzonderlijke lagen ongeveer drie kwartier in het coatingsysteem. Maar dit is slechts de afwerking aan één zijde van het brillenglas. Het glas wordt dan gedraaid en de tweede zijde krijgt dezelfde behandeling. Het volledige coatingproces moet worden uitgevoerd in stofvrije, zuivere-ruimte-omstandigheden. Als zelfs maar de kleinste contaminatie voorkomt (bijv. een stofdeeltje) op het brillenglas, wordt het verworpen.

Deel dit artikel