De mallen voor hoogwaardige spuitgietproducten moeten uiterst nauwkeurig zijn: een componenttolerantie van minder dan 30 micrometer vereist bijvoorbeeld gereedschapstoleranties van minder dan 10 micrometer. Horst Scholz GmbH & Co. KG is deze uitdaging aangegaan door ervoor te zorgen dat het ontwerp, de gereedschapmakerij, het spuitgieten en de meettechniek perfect op elkaar zijn afgestemd, terwijl het bedrijf zijn zoektocht voortzet om nieuwe innovaties te ontwikkelen die zijn klanten helpen om te slagen. Sinds de fabrikant met ZEISS Reverse Engineering software is gaan werken, zijn ze in staat geweest om hun zeer nauwkeurige gereedschappen aanzienlijk sneller en efficiënter te corrigeren.
- Minder gereedschapscorrecties
- Sneller starten van de serieproductie
- Tijd- en kostenbesparing betekent meer concurrentievermogen.
Versnellen van spuitgietgereedschapcorrecties dankzij ZEISS Reverse Engineering Software
De uitdaging: verkorte ontwikkelingstijden
Op de spuitgietmachines in Scholz worden jaarlijks ongeveer 1,5 miljard onderdelen geproduceerd. De spuitgietgereedschappen die nodig zijn voor de productie van deze onderdelen worden in het eigen spuitgietproces gemaakt door ongeveer 40 hooggekwalificeerde medewerkers. Sinds 2009 hebben zij micrometerprecisie bereikt, d.w.z. 0,001 millimeter. De ontwerpers van het bedrijf hebben dit mede mogelijk gemaakt. Bij het uitvoeren van gecompliceerde correcties aan de spuitgietgereedschappen in het verleden moesten de ontwerpers de afwijkingen tussen de scangegevens van de eerste vervaardigde onderdelen en de CAD-gegevens handmatig overbrengen naar Excel-bestanden om deze te evalueren - een zeer tijdrovend en foutgevoelig proces. Het uitvoeren van vijf of meer correctielussen was niet ongewoon bij Scholz GmbH voor extreem gecompliceerde onderdelen.
De oplossing: ZEISS Reverse Engineering
ZEISS Reverse Engineering software verwerkt ongestructureerde 3D-puntwolken en het maakt geen verschil of de gegevens zijn verkregen met behulp van contactmeetmachines, computertomografen, laserscanners of opto-elektronische systemen. De software gebruikt dan de puntenwolken om de onderliggende geometrieën te detecteren. Dankzij de door ZEISS ontwikkelde algoritmen voor oppervlaktereconstructie is de software bijzonder geschikt voor bedrijven als Scholz GmbH, die hun zeer nauwkeurige meetgegevens willen omzetten in een exact CAD-model. Er is nog een andere factor die de ZEISS-software zo nuttig maakt voor Röder, een ingenieur op de ontwerpafdeling van Scholz, en zijn collega's: "Op dit moment is er geen software voor reverse-engineering met speciaal geïntegreerde functies voor de productie van gereedschappen."
Maximale kwaliteit bieden zonder de kosten voor onze klanten uit het oog te verliezen."
Karl-Herbert Ebert, technisch manager
Het voordeel: een sprong voorwaarts in de serieproductie
Dankzij de ZEISS Reverse Engineering software hadden we slechts twee correctielussen nodig voor de spuitgietgereedschappen die worden gebruikt voor de productie van een patchpomp - ondanks de uitdagende geometrie en het feit dat het om twee verschillende kunststoffen gaat", zegt Röder. Door minder correctielussen is het bedrijf meer dan vijf maanden eerder dan normaal begonnen met de serieproductie van de pomp. Elk jaar verwerken Röder en zijn collega's ongeveer 15% van alle klantenorders met behulp van de ZEISS-software. "Vooral als we de grenzen van het technisch en fysiek mogelijke willen verleggen. In deze gevallen hebben we zonder deze software ofwel minder dan perfecte resultaten, ofwel economisch inefficiënte processen. Karl-Herbert Ebert, technisch manager van het bedrijf, kan het daar niet meer mee eens zijn. Voor Ebert is ZEISS Reverse Engineering een ander belangrijk stuk van de puzzel om het doel van het bedrijf te bereiken, "maximale kwaliteit te bieden zonder de kosten voor onze klanten uit het oog te verliezen".
Het kunststofverwerkingsbedrijf met hoofdkantoor in Gundelsdorf, Duitsland, had vanaf maart 2017 meer dan 180 medewerkers in dienst. Het familiebedrijf werd in 1974 door Horst Scholz opgericht. In 1991 nam Gertrud Ebert de leiding van het bedrijf over van haar vader. Dit middelgrote bedrijf, gespecialiseerd in spuitgiettechniek, breidde zich in 1992 uit tot tandwielkasten, gevolgd door microtechniek in 1999 en medische techniek in 2007. De omzet van het bedrijf bedroeg in 2016 34,1 miljoen euro. Tot de klanten van Scholz behoren wereldwijd opererende bedrijven met de hoogste kwaliteitseisen, zoals Bosch, Siemens en Stihl.